Czym jest dieta ketogeniczna?
Dieta ketogeniczna jest dietą, której podstawą, jest spożywanie jak największej ilości tłuszczów, w proporcji do innych makroskładników w naszym pożywieniu. Przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić przynajmniej 80%, (nawet do 90%) z pośród wszystkich produktów żywnościowych, które spożywamy w ciągu dnia. Pozostałem 10 – 20% powinny stanowić łącznie węglowodany oraz białka. Widzimy więc, że w diecie ketogenicznej, sytuacja jest dość nietypowa, gdyż chcąc spalić tkankę tłuszczową, musimy jeść głównie produkty, które w swoim składzie mają głównie tłuszcze. Przy diecie ketogenicznej, jak i przy każdej innej, warto zasięgnąć porady dietetyka, czy jest ona dla nas wskazana.
Dlaczego jest tak efektowna?
Zwiększone spożywanie tłuszczów, kosztem węglowodanów i białka, może sprawić, że nasz organizm będzie się inaczej czuł i zachowywał. 1 gram tłuszczu ma 9 kcal, dla porównania 1 gram białka i 1 gram węglowodanów, ma tylko po 4 kcal. Jednak, przy nadmiernej ilości tłuszczów, względem innych makro składników – białka i węglowodanów, nasz organizm paradoksalnie zaczyna spalać tkankę tłuszczową. Dzieje się tak dlatego, że w przypadku, gdy dostarczamy małą ilości węglowodanów w jedzeniu do naszego organizmu, ten zaczyna szukać alternatywnych źródeł energii, którymi dysponuje. Wtedy dochodzi właśnie do „ketozy”, czyli pozyskiwanie energii z własnego ciała – z tkanki tłuszczowej. Rezultatem tego „zabiegu”, jest zwiększenie się ilości ciał ketonowych we krwioobiegu, w proporcji do glukozy. Efektem tego, jest natomiast zmniejszenie łaknienia i uczucia głodu. Podczas tej diety, należy jednak pamiętać, że przekroczenie odpowiedniej „porcji” spożytych węglowodanów, może sprzyjać pojawienia się uczucia głodu – nie należy więc, ich przekraczać w ciągu doby. Więcej o odchudzaniu znajdziemy na portalu: https://dietetyk.edu.pl
Kiedy są pierwsze efekty?
Pierwsze efekty widoczne są bardzo szybko i zwykle po kilku dniach, możemy zauważyć, że ta dieta „działa”. Poważne potraktowanie dobierania produktów żywnościowych w tej diecie, zwykle sprawia, że przez 3 pierwsze miesiące tracimy wagę, w bardzo widoczny sposób. Dzieje się tak dlatego, że glikogen, który znajduje się w tkance mięśniowej (jego rezerwy), zaczynają być spalane, w pierwszej kolejności. W widoczny sposób, dochodzi więc w pierwszej kolejności do zmniejszenia naszych obwodów, w rejonach których to znajdują się mięśnie. Dodatkowo, efekt ten wzmacniany jest poprzez utratę nadmiaru wody w naszym ciele.
Co możemy spożywać będąc na diecie ketogenicznej?
Bardzo ważne jest to, byśmy spożywali produkty bogate w tłuszcze, jednak by nie były one przetworzone. Jeżeli chodzi o produkty, które w sposób naturalny, mogły by zastąpić nam słodycze, to na pewno będą to wszelkiego typu orzechy (włoskie, ziemne, laskowe). Bardzo wskazane na pewną będą również, produkty pochodzenia zwierzęcego np.: ryby (łosoś, makrela), czy wieprzowina, wołowina, dziczyzna – ich wysokoenergetyczne, części. W tej grupie, zawierają się również jajka. W diecie nie może również zabraknąć wysoko tłuszczowego mleka, masła, czy oliwy z oliwek. Z węglowodanów najlepiej jeść, wszystkie zielone warzywa, a nieodłącznym elementem naszej codziennej diety, powinno być również awokado. Należy pamiętać przy tym, o spożywaniu dużej ilości wody.