Chyba każdy miłośnik kuchni japońskiej uwielbia sushi. Jednak nie każdy wie, że może je przygotować samodzielnie i to w swojej kuchni. Na rynku znajduje się wiele zestawów do sushi, dzięki którym nawet amator bez problemu przygotuje tę pyszną, japońską potrawę. W artykule znajdziesz informacje jaki zestaw wybrać na początek, czym kierować się podczas wyboru oraz co powinien takowy zestaw zawierać, abyś odrazu mógł rozpocząć swoją przygodę z robieniem sushi.
Zestaw na początek
Wielu fanów sushi nie do końca wie, od którego zestawu powinno się zacząć. Na rynku jest ich tak wiele, że czasem ciężko zdecydować, który będzie najlepszym wyborem. Przed zakupem zestawu do sushi warto więc sprawdzić, co znajduje się w jego składzie oraz z jakiego tworzywa wykonane są dołączone elementy. W zestawie powinno znajdować się:
- Ryż do sushi – najlepszym ryżem do przygotowywania sushi jest japoński ryż o krótkim ziarnie. Specjalny ryż nie tylko pozwala uzyskać smak za który tak kochamy sushi, ale również zapewnia odpowiednią „kleistość”, dzięki czemu rolki się nie rozpadają.
- Sos sojowy – decyzja co do sosu zależy od preferencji. Jasny sos sojowy charakteryzuje się bardziej słonym smakiem, niżeli sos ciemny, dlatego decyzja należy od konsumenta. W zestawy do sushi często zawierają jasny sos, ponieważ jest on nieco rzadszy w swojej konsystencji.
- Pasta wasabi – japoński chrzan często dodawany jest do zestawów, jednak nie jest ona obowiązkowym dodatkiem do sushi. Charakteryzuje ją ostry smak, dlatego wystarczy odrobina tej zielonej pasty do podkreślenia charakteru potrawy.
- Mata bambusowa – nieodłącznym elementem pierwszego zestawu do sushi jest specjalna mata. Dzięki niej zawijanie rolek sushi staje się prostsze, a jej zastosowanie jest wielorazowe, dlatego wystarczy kupić jedną, która wystarczy na długi czas. W zestawie należy zwrócić uwagę na wielkość oferowanej maty, gdyż ta powinna być odpowiednio dopasowana do liści alg. Podstawowe wymiary tego narzędzia wynoszą 27cm x 27cm.
- Algi nori – algi nori służą jako powłoka trzymająca całą zawartość rolki. W zestawach do sushi najczęściej oferowane są algi typu green i red, ponieważ sprawdzają się one najlepiej u osób zaczynających swoją przygodę z sushi. Dzięki ich elastyczności, początkujący kucharz nie ma problemu ze zwijaniem rolki.
- Imbir – w zestawie najczęściej znajdziemy imbir marynowany, którego zadaniem jest oczyszczanie kupek smakowych pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi. Nie ma znaczenia czy jest to imbir naturalnie biały, czy barwiony na różowo, ponieważ oba rodzaje mają te same właściwości.
Jak zjeść?
Kiedy już przygotujemy pyszne rolki sushi z materiałów dołączonych do zestawu. warto odpowiednio przygotować miejsce posiłku. Najważniejsze są pałeczki, którymi należy spożywać sushi. Drewniane patyczki dołączone są do każdego zestawu, a nauka sposobu jedzenia przy ich pomocy, może być całkiem ciekawym doświadczeniem. Każdy zestaw do sushi posiada sos sojowy, który najlepiej przelać do małej miseczki. Dzięki temu bez problemu zamoczymy w niej rolkę sushi, a ryż nasiąknie lekko słonym sosem. Pastę wasabi należy natomiast położyć na talerzyku z sushi, albo osobnej miseczce takiej jak do sosu. Można również nice poeksperymentować dodając niewielką ilość chrzanu do miseczki z sosem tak aby substancje się zmieszały.